Визуална стимулация за бебета

Могат ли бебетата да виждат добре?

Любопитен факт е, че новородените бебета имат недоразвито зрение. Знаете ли, че първите няколко месеца след раждането ретината на очите не може да различава отделни цветове, бебетата могат да наблюдават само контрасти между определени цветове, най-вече между цветовете бяло и черно. Предпочитат овални и кръгли форми, които напомнят за лицето на мама, те могат да виждат размазани силуети, а не ясни предмети и обекти. Също така новородените не могат да виждат надалече – тяхното поле на видимост е едва 20-30см.

Как да помогнем на бебето да развие своето зрение?

Черно-белите карти за стимулиране на бебета, известни още като картички за визуална стимулация, са един от най-често срещаните и ефективни начини за стимулиране на зрението на новородените бебета. Показвайки ги на бебето си, те ще дадат възможност на новороденото ви да увеличи визуалното си развитие. Тези карти стимулират развитието на зрителните нерви на вашето новородено, а зрителните сетивни пътища в най-ранна детска възраст изискват постоянна стимулация за ефективно и навременно развитие на мозъка. Ние направихме безплатен ресурс кубчета – визуална стимулация, имащи за цел да подпомогне този процес, по най-забавния и приятен начин за Вас и Вашето дете. Избрахме картите да бъдат под формата на кубче, за да се поставят по лесно пред детето, да се сменят и разместват.

Наистина ли развиваме потенциала на мозъка на нашето дете, посредством черно-бели карти?

Да факт е, че всякакъв тип стимулация, дори от най-ранна детска възраст подпомага развитието на мозъка. А знаете ли, че човешкият мозък развива своя до 80% капацитет до 5-годишна възраст 🙂 Никога не е твърде рано да започнем с това да подпомагаме развитието на своето бебе, дори новородено. Нека започнем с визуална стимулация! 

Как и кога да използвам черно-белите карти-кубчета?

Може да използвате картите-кубчета за визуална стимулация дори само няколко дни след раждането на бебчето ви. Може да ги поставите до креватчето му, до повивалника, да му ги показвате когато го гушкате. Може да окачите едно кубче с помощта на корда за активната гимнастика на вашето бебе, така кубчето ще се поклаща и само ще се сменя. Също така може да прикрепите няколко към въртележката над леглото или в бебешката количка. 

Когато бебето ви започне да прави опити да се обръща по корем или вече се задържа по коремче, може да поставите кубчетата пред него и то да ги наблюдава. Когато започне да върти главичка може да поставяте кубчетата от ляво, от дясно на него. А при първите си опити за самостоятелно обръщане може да поставяте кубчето близо до него с цел да го стимулирате да го хване и да се обърне по-лесно по коремче. Когато бебето ви започне да лази може да поставяте кубчетата пред него и детето да се оптива да допълзи до тях. Не забравяйте, че в началото кубчета трябва да се показват на не повече от 20-30см от нослето на бебето, за да ги вижда и наблюдава пълноценно. След 2 месец може малко по малко да  започнете да увеличавате разстоянието. 

Може да изтеглите безплатния ресурс от ТУК

Как да сглобя кубчетата за визуална стимулация

Принтирайте листовете от файла върху картонени листове (най-дълго ще се запазят ако са картонени, а не обикновенни листове). Изрежете кубчетата по контура, внимателно прегънете навътре по всички черни линии и образувайте куб/пирамида, залепете крайчета с лепило и залепете кубчето/пирамида. За да издържи по-дълго може  да облепите готовия материал с широко тиксо.

Споделяйте ваши отзиви и приложения на този обучителен материал във ФБ групата ни
МЕГА МОНТЕСОРИ МАМА
Ще се радваме на вашата обратна връзка!

Поздрави, 
екипът на МЕГА МАМА

One thought on “Визуална стимулация за бебета

  1. Pingback: МОНТЕСОРИ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ ЗА БЕБЕТА ОТ 0 ДО 6 МЕСЕЦА – Megamama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.