Монтесори урок – Екология

Нужни материали:

  • корито ( дълбока тава) за демонстрация;
  • вода ( може да я оцветите в синя боя за яйца/водни бои)
  • гумени морски животни;
  • изрезки от найлон, целофан, фолио и др.
  • “нефт” – разтворени  2 с.л. смляно кафе и 4с.л. олио в малка купичка

Днес ще ти разкажа една история. Историята започва преди милиарди години ( 4,5 милиарда), когато нашата планета Земя била гореща и на нея нямало нищо друго освен скали. Когато Земята започнала да се образува в нея се ударили множество метеорити и комети, топлината на планетата ги е разтопила  и така се е появила водата в океаните и моретата (тук може да излеем водата в съда, който сме предвидили за демонстрацията). И така милиони години на Земята не е имало нищо друго освен скали, вулкани, отровни газове и вода. Дълго време не е имало живот! 

Но един ден във водата се появили първите организми – микроскопични малки създания. Те еволюирали и се развивали, ставали все по-големи и различни (тук може да изсипите във водата приготвените морски животни). Постепенно животните започнали да се адаптират за живот на сушата и излезнали извън водата. Така след милиони години се появили динозаврите, а много по-късно и човекът. 

Първобитният човек бил интересно животно! Бързо учил нови неща – умеел да ловува, научил се да пали огън, да опитомява животни, да строи къщи и да създава семейство. Годините минавали, а животните в океаните и моретата били необезпокоявани. Но човекът бързо се променял, убивал прекалено много животни, строял все по-големи къщи, искал още и още, а хората ставали все повече и повече. 

За да бъде животът на хората по-лесен те изобретявали различни неща – пластмасови бутилки, найлонови торбички, кутии… но тези предмети замърсявали природата (тук може да покажете различни пластмасови пособия, поговорете защо и как се използват). А повечето от тези боклуци попадали и във водата (изсипете различни видове нарязани найлони и др. отпадъци при животните във водата). Животните в моретата и океаните започнали да се заплитат в тези отпадъци, някои от тях хапвали от боклуците, мислейки ги за храна, и скоро умирали. Океаните и моретата ставали все по-мръсни, а животните по-болни (покажете островът от боклуци в Тихия океан).И така, съвременният човек започнал за замърсява природата… забравил, че е част от нея. Земята, неговият дом, станала бунище (разкажете/покажете на детето какво е бунище).  Хората ставали алчни и ненаситни. Продължавали да дълбаят Земята, дори на най-надостъпните места – дълбоките океани и морета, търсейки нефт.  От нефта се изработва горивото, нужно на колите и самолетите за да се предвижват. А и за изработка на много други “важни” материали ( покажете на детето нефтена платформа и разкажете как се добива нефт). Но често се получавали екологични катастрофи и част от този нефт се разливал, причинявайки невиждани щети (изсипете “нефта” при животните и боклуците, наблюдавайте как петното расте и покрива повърхността). 

И ето как хората замърсяват водата, а именно от нея е започнал целия живот на Земята. Дали на животните им харесва да живеят така? Какво можем да направим? 

Поговорете с детето за рециклирането, еколозите, които помагат на животните при нефтен разлив, може да разгледате снимки на пострадали животни, видеа и книги. 

А накрая провокирайте детето да помогне на животните като ги почисти с гъба и веро и смени мръсната вода с чиста. След това може да поиграе с морските животни, да изпишете имената им, да разгледате енциклопедия по темата. Може да направите разходка и да съберете отпадъци с детето си, след което да ги изхвърлите разделно. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.