Списък с необходими вещи за започване на детска градина

Сигурно се чудите защо е необходимо да се съставя подобен списък 🙂 Той може да ви улесни как да подготвите вещите на своето дете за детска градина и да бъдете сигурни, че то ще има всичко необходимо, за да се чувства комфортно. Ще ви дам и лични препоръки от направени от наблюденията си като детски учител.
От какво ще има нужда вашето дете при започване в детската градина:

 • раница;
 • пантофи;
 • резервни дрехи;
 • пижама;

РАНИЦАТА 

Коя раница би била най-подходяща за вашето дете? 

 1. Съобразете големината на раницата с тялото на вашето дете и размера на шкафчетата в детската градина. Приблизителната големина на шкафчетата е 40см дълбочина, 40см. широчина и 150см височина. Ако раницата е прекалено голяма вратата на шкафчето няма да се затваря 🙂 Добре е тя да бъде по-тясна, без много допълнителни странични джобчета. Също така раницата е препоръчително да покрива гърба на вашето дете, но не и да стига до коленете му, нито пък да бъде прекалено малка 🙂 Ако раницата е малка тя “ще се пръска по шевовете”, трудно ще се подреждат вещите в нея, ще се намачка съдържанието и от ровене и трудно ще се закопчава и поставя в гардероба. Изберете компактна, лека  и здрава раница, която детето вида може да носи само.
 2. Изберете раница, която се закопчава ЛЕСНО! Нека тя да бъде с по-голям цип  и по-голям език на ципа за добър захват. Избягвайте раници с капаци, връзки, завързване, копчета и други вид закопчаване. Един съвет, когато купите раницата може да смажете циповете като ги натъркате със свещ или сапун, така ще се движат по-лесно 🙂 
 3. Раницата е препоръчително да има дръжка. В повечето детски градини децата закачат раниците си за закачалки, или ги поставят в шкафчета. В самите шкафчета също има закачалки – една за якенце и една за раница. По този начин раницата ще остане чиста и няма да се поставя на земята. 

Мога да ви дам следния личен съвет, изберете предварително няколко вида раници за вашето дете, без негово присъствие. След което отидете заедно да я закупите, но нека то само си я избере, предоставяйки му контролиран избор от няколко модела. Със сигурност то няма да се интересува дали тя има лесно закопчаване и дръжка, а ще търси да открие любимите си герои или животни. Заедно ще откриете перфектната раница, която ще свърже детето ви с неговата нова отговорност – да ходи на детска градина.

ПАНТОФИ

След не малко години наблюдение съм стигнала до извода, че пантофи за детската градина има в най-различни цветове, форми, платове и видове. Повечето от тях може би са подходящи за носене у дома, но не и в детската градина. Кои пантофи са подходящи? Аз лично препоръчвам децата да носят пантофи тип Крокс. Причината е, че те имат висока гумена подметка, която изолира крачето от студения под, имат леко ергономична стелка, грайфери, които дават добро сцепление при ходене, дупки, през които краката дишат и най-вече – лесно се обуват, нямат цип или велкро лепенка, само се намушват в крачето като чехла. Ако този тип чехли не ви харесват то тогава е добре да се съобразите със следните критерии, когато избирате пантофи за своето дете:

 1. Лесно обуване – пантофата трябва да бъде леко широка, да се влиза лесно крачето, да има лесно закопчаване, за предпочитане с велкро лепенка ( избягвайте в първа група пантофи с ластици, връзки, ципове и копчета);
 2. Висока гумена подметка – ако тя е прекалено ниска патнофите на вашето дете могат често да бъдат намокряни, когато те си мият ръцете. Опитайте да си представите 30 деца, които са наредени на опашка и  мият своите ръцете – водата капе от ръцете им, пръските от водата капят на земята ( и къде ли още не!) и следователно е твърде вероятно пантофите да се наквасят.
 3. Дишаща материя – пантофите е препоръчително да бъдат с леки отвори, за да диша крачето и да не се запотява. Но е добре платът, от който са изработени да бъде плътен, иначе сценария с миенето на ръце се повтаря и капките вода се просмукват и в пантофите.

Един съвет – надпишете с перманентен тънкописец името на вашето дете на подметките на пантофите. Може в групата да има друго дете със същите пантофи, случвало се е доста често. Така детето ви ще ги различава по-лесно. Също така може да залепите или нарисувате картинка на стелката на пантофата, за да ориентирате детето си кое краче в коя пантофа трябва да влезе.  

РЕЗЕРВНИ ДРЕХИ

Тук избора е съобразен изцяло с вашия подбор и дрехи. Препоръчително е в раницата да има резервни:

 • потници – 2 броя;
 • гащи – 2 броя ( ако детето ви още не умее да се контролира добре може да поставите повече бройки);
 • чорапи – 2 чифта
 • резервен панталон 2броя ( правилото за напишкването важи и тук 🙂 )
 • резервни блузи с дълъг ръкав 2 бр. 
 • връхни дрехи според сезона – те може да не се поставят в раницата, за да не се издува, а да бъдат закачени в шкафчето на детето ви.

Важно уточнение – и резервните дрехи и дрехите, с които е облечено детето ви за градина, трябва да бъдат комфортни, леко широки, а не впити по тялото, лесно да се събличат и обличат, без копчета, връзки и панделки.

В някои детски градини изискват дрехите на детето да бъдат надписани. Това е нужно само в началото докато учителите още не са научили дрехите на всяко едно от децата, да точно след месец-два всяка от тях може да различи коя дреха на кое дете е 🙂 Има интересни самозалепващи стикери, които се поставят на дрехите с ютия, или просто може да запишете името или инициалите на вашето дете на етикета на дрешката с перманентен тънкописец. Някои родители отделят бельото в найлонов плик, за да не се зацапа при бъркане в раницата или поставят всички дрехи в отделни торбички, изборът е лично ваш, но се съобразявайте на-вече с това, че трябва да бъде удобно за вашето дете. 

Искам да ви уверя, че учителките няма да оставят децата ви голи и мокри ако дрешките ви за преобличане свършат, винаги има оборотни дрехи с които те ще облекат детето ви. Също така, ако детето ви още не е овладяло изцяло ходенето до тоалетна и се изпуска, е препоръчително да поставите в раницата няколко найлонови торбички, за да може помощник-възпитателят да поставя вътре мръсните дрехи. Всяка вечер учителите ще ви връщат мръсните дрешки и на сутринта вие може да носите нови, които ще бъдат прибирани в раницата.

Един съвет от мен – нека детето да участва в подготвянето на раницата – само да си поставя дрехите, да се опитва да ги сгъва, да ги избира – така то ще научи по-лесно вещите си и ще знае с какви дрехи разполага. Ще носи отговорност и ще се чувства пораснал. 

ПИЖАМА 

Изберете комфортна и широка пижама за вашето дете, която да облича лесно самостоятелно. Препоръчително е тя да бъде от две части, а не нощница. Нека отново детето ви участва в избора и. Може да надпишете пижамата с името на вашето дете с перманентен тънкописец на етикета и. 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЕЩИ 

Шише за многократна употреба- в някои детски градини не е разрешено да се носи шише с вода, а в други  е разрешено. Попитайте  учителите как се процедира във вашата детска градина. Някъде изискват децата да си носят чашки, от които да пият вода. Каквато и форма да има е препоръчително да надпишете шишето/чашата на вашето дете (за да не се изтрие използвайте перманентен маркер) . А най-добре би било, ако детето ви само си я избере, така ще я познава най-добре. 

Един съвет – всеки петък си прибирайте шишето у дома, за да го измиете щателно. Помощния персонал и учителките пълнят свежа вода в шишето всеки ден, но не  е сигурно дали и кога шишетата се измиват. 

Протектор за матрак – ако детето ви още не умее добре да се контролира и се изпуска по време на следобеден сън, може да оставите в детската градина няколко протектора за матраче, по този начин ще улесните неимоверно много помощник-възпитателя.

Специално облекло при екстремно време – дъждобран, гумени ботуши, апрески, екипировка за сняг, бански, очила, шапка. В някои детски градини дъждобранът и гумените ботуши стоят целогодишно в градината, при други се изискват само в определени дни. Попитайте на място дали  и кога биха били нужни тези специални дрехи.

И ето го  детенцето ви на първия му ден в детската градина, натоварен като камила, с прическа, букети, раница и с плаха усмивка. Вашето пораснало детенце ще прекрачи прага на своята независимост и самостоятелност. Насърчете го с усмивка, прегръдка и вяра, че то ще се справи с това трудно изпитание. Бъдете спокойни и уверени – вдъхнето му кураж и духовна подкрепа.
И бъдете сигурни – то ще успее <3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.