22 идеи за празнуване на Денят на Земята

В Денят на Земята ви предлагаме различни начини за опознаването на природата като ценност и опазването и.  Впуснете се в едно вълнуващо приключение с вашите деца. Защото Денят на Земята не е само на 22 април, той трябва да се празнува всеки ден. Нека започнем от днес да полагаме съзнателни грижи да живеем в по-добър и чист свят, като започнем промятата от себе си, а децата, нашето духовно огледало, ще ни последват и продължат нашето добро дело.

1. Засади дърво

Може би това е най-знаковото дело, което можеш да извършиш на този страхотен ден! Дърветата са белите дробове на планетата Земя, те са дом на много животни, пречистват въздуха, пазят ни сянка и ни предлагат весели приключения, когато се катерим по тях или си правим пикник на прохлада. Може да дадете име на своете дърво и да се грижите за него. Може да прочетете книгата “Франклин засажда дърво”, в която любимият приятел на децата ще ви разкаже как от малка фиданка пораства красиво дърво.

2. Почисти от отпадъци

Почисти от отпадъци близкия парк, пред своя дом или на разходка в гората. Не забравяй да изхвърлиш отпадъците разделно в контейнерите за рециклиране. Така ще направиш Земята едно по-добро и чисто място за живеене.

3. Рециклирай

Знаеш ли какво е рециклиране?! Това е начин отпадъците, които изхвърляш да бъдат използвани отново. Например пластмасовата кофичка от кисело мляко може да се превърне в играчка или алуминиевото кенче от напитка – в колело! Супер, нали?! Можеш да прочетеш много интересни идеи и начини за рециклиране в интернет, книги и енциклопедии. Започнете да рециклирате и у дома.

4. Слушай песента на птиците

Дали има по-вълшебна мелодия от песента на птиците? Излез на разходка в градски парк или сред гората. Затвори очи и слушай! Знаеш ли коя птица какъв звук издава? А как ли изглеждат птиците? Какви гнезда вият и колко ли големи са техните яйца? Научи интересни факти за птиците от книги и енциклопедии. Вземи си бинокъл и тефтер, наблюдавай птиците  в естествена им среда и си прави записки от видяното – ето как ще се превърнеш в истински орнитолог!

5. Засади цветя за пчелите

Знаеш ли, че пчелите са най-важните животни на нашата планета Земя! Ако те изчезнат, цялото човечество и природа ще погинат. Как можем да им помогнем? С много интересно занимание – да им засадим цветя! Направи красива полянка с цветя пред своя дом, на село, на вилата, на терасата у дома. Засади цветя и се грижи за тях, а скоро ще чуеш и видиш мното благодарни пчелички и други насекоми, които ще ги посетят. Знаеш ли, че учените са установили, че любимите цветя на пчелите са сини на цвят? Те също така обичат жълти и бели цветя. Хайде, направи си цветна градина!

6. Размени книги с приятел

Обичаш ли да четеш книги? На нас са ни любими! Толкова много книги имаме у дома. Сигурна съм, че ще ти бъде забавно да размениш книги с приятел, така ще научиш интересни нови неща, ще се запознаеш с нови герои и ще посетиш нови вълшебни светове.

7. Посети природонаучен музей

Природонаучният музей може да ти разкрие страхотният свят на животните и природата! Там ще откриеш и научиш много за различните видове животни, можеш да се срещнеш на живо с някои от тях или да разбереш за живота на изчезнали видове. Забавление е да се посещават музеи.

8. Гответе вкусна храна вкъщи

Готвенето е толкова забавно! Можете да готвите цялото семейство заедно и да измисляте здравословно меню. Поръчването на храна у дома е лесно и бързо, но доставената храна е най-често в пластмасови съдове, които замърсяват околната среда.

9. Направи си пикник с приятели

 Пикник сред природата, при това с приятели – ето това е забавен начин за празнуване на Денят на Земята. Не забравяйте да използвате съдове за многократна употреба и да почистите след себе си 🙂

10. Подари дреха на нуждаещ се

Колко ли много дрехи имаш, които не обличаш вече?! Някои от тях сигурно са чисто нови. Можеш да ги подариш на дете или семейство в нужда. Производтвото на дрехи силно замърсява околната среда и най-вече водата. Когато подариш своите дрехи ще зарадваш дете в нужда и ще подпомогнеш за опазването на природата чиста. А когато си купуваш нови дрехи се запитай дали наистина имаш нужда от тях или само ще стоят в гардероба неизползвани 🙂 

11. Използвай шише за многократна употреба

Купи стъклено, метално или пласмасово шише за многократна употреба. Така винаги ще имаш в себе си чиста питейна вода и няма да замърсянаш природата с пластмасови опаковки. Подобно шише може да се използва години наред! Знаеш ли, че за да се разгради едно пластмасово шише в природата ще са необходими близо 450 години. 

12. Нахрани гладно животно

С излишната храна останала слад вечеря можеш да нахраниш гладно животно. Нека помагаме на животните в беда. 

13. Използвай торби за многократна употреба

Не е трудно да носиш в себе си платнена торба, когато ходите до магазина за покупки. Използването на торба за многократна употреба ще помогне на природата, защото една обикновена найлонова торбичка може да се разпада цели 400 години. А когато пазарувате от магазина се опитвайте да купувате храни, които са в стъклени или картонени опаковки. 

14. Направи играчка или украса от рециклируеми материали

Рулото от изполваната тоалетна хартия може да се превърне в динозавър, чудовище, коте, чанта, гривна, кола и още хиляди неща! Дай воля на своето въображение и измисли забавни играчки от рециклирани материали. 

15. Направи си домашен сапун

Има множество рецепти за домашен сапун в интернет, може да използваш и билки в направата му. Така ще предотвратиш използването на домашни препарати и вредното им въздействие върху околната среда при производството им. 

16. Набери билки и си направи вкусен чай

Когато те заболи гърло можеш да си направиш чай от билки, които сам си набрал. Сигурни сме, че с тази вълшебна отвара ще оздравееш много по-бързо!

17. Погледай звездите

Когато слънцето залезе може да се потопите в света на звездите. Научи имената на съзвездията, опитай се да ги нарисуваш, наблюдавай за падащи звезди и си пожелай желание. Нека ти се сбъдне!

18. Излез сред природата

Разходката след природата е най-приятна , когато е споделена със семейството. Семейни разходки с  пикници, до реки или високи върхове, бъдете щастливи заедно.

19. Измисли интересни форми на облаците

Какво ще ви бъде нужно за това упражнение? Одеало и въображение! Легнете и се пренесете в света на облаците, измисляйте интересни и забавни истории. 

20. Избирай играчки, които са от естествени материали

Кое дете не обича играчките? Сигурно вкъщи си препълнен с кашони с играчки. Знаеш ли, че по-голямата част от тях са пластмасови, а пластмасата замърсява нашата планета Земя. Ако някоя от твоите играчки се счупи изхвърли я в контейнера за пластмаса, за да се рециклира  и използна отново. Когато си купуваш нова играчка може да избереш някоя, която е дървена или от плат. А най-добре би било да нямат батерии, те са опасен отпадък и попаднали в неправилна среда силно замърсяват водата и животните, които живеят в нея.  

21. Направи хранилка за птици

 Направи хранилка, а защо не от рециклирани материали, за птиците. Те ще ти бъдат благодарни и щастливи, че си помислил за тях и си им осигурим вкусна храна.

22. Карай велосипед, тротинетка, ролери и ходи пеша

Движението е важно за твоето здраве и това на близките ти. Вместо с автомобил придвижването ви може да бъде с велосипед или пиша. Също така може да използвате градски транспорт и влак. Незабравимо семейно пътуване може да си направите по Теснолинейката! 

 

А вашето семейство как се грижи за природата и опазването и?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.