КАК ДА СИ НАПРАВИМ ТУТУ ПОЛА ( БЕЗ ШИЕНЕ)

Тази ефирна и красива пола се изработва наистина лесно и относително бързо. подходяща е за всякакви поводи, фотосесии, пък защо не и за всеки ден. Може да се направи във всякакви размери и цветове, според повода. Какво ще ви бъде нужно за да я изработите? Желание, търпение и остра ножица 🙂

Необходими материали:

  • широк ластик ( аз използвах бебешка лента за коса, тя е широка, има множество дупки и може да направите два или три реда висока полата за да стане по-бухнала);
  • булчински тюл ( размера е според големината на вашето дете, аз взех по 3м х 3м зелен тюл) изберете тюл, който да е малко по-твърд, а не прекалено мек. Ако е мек, полата ще бъде без обем, ако е прекалено твърд може да драска по крачетата на детето ви;
  • ножица – препоръчителна е да бъде добре наточена;
  • шивашки метър.

Цялата пола ми струваше – 12 лв. (9лв. тюл, 1лв. ленна за коса, 2лв. червена сатенена лента)

Как се изработва?

  1. След като сте закупили тюла следва великото прекрояване, оразмеряване и изрязване. Аз го направих направо на земята. Дълъг и широк плат трудно се реже, но полата наистина не е нужно да бъде с перфектно нарязани ленти, когато те са толкова много не се вижда. Един жокер – използвах щипки за да придържам плата докато го изрязвах, за да не се размества и плъзга, топлийките се измушват от дупките на тюла 🙂
  2. Та, изрежете плата на ленти, според дължината, която ви трябва. Дъщеря ми е с размер 122-128 см, затова изрязах плата с дължина 70 см и ширина 10 см. трябваше да изработя пола с дължина 32 см. За ориентир може да ползвате пола, която детето ви носи в момента. Измерете дължината и и я умножете по две – ако е дълга 25 см, то тогава лентите ви трябва да бъдат с дължина 55 см. ( оставете си няколко см. за възела и изрязването по диагонал).  Ако режете по-тесни ленти ( от 10см)  ще стане доста бавно изрязването и полата ще бъде рехава, прекалено широките пък няма да могат добре да се затягат. Смятам, че 10см. широчина е добър размер.
  3. След като изрежете  лентите може да ги подрежете в края по диагонал, прегъвате лентата на две и режете двата края едновременно, туткаво е, но ефектът е съвсем различен!
  4. След като се нарязали лентите поставяте ластика (или лентата за коса) така че да се опъне добре – аз използвах облегалката на стола. Използвах лента за коса, защото е широка, и след като полата е готова тя ще има удобно коланче. Размера и беше 35см. Измерете кръстчето на вашето дете и оставете 2-3 см още дължина – толкова лента/ластик ще ви бъде нужно за да направите полата.
  5. Прегънете една лента на две. Промушете средата през една от дупките на лентата или през ластика, така че да се получи ухо. Промушете края на лентата през ухото и издърпайте на стегнат възел. Това е всичко!
  6. Повторете 50-80 пъти и сте готови:) Аз лично направих два реда ленти, полата стана супер бухнала и обемна. Първо направих единия ред и след това шахматно, между два възела, на горния ред, отново направих възелчета с ленти.

Ето я и готовата пола с бял колан. На мен ми беше нужен коланът да бъде червен, заради цялостната концепция на тоалета, но не открих червена лента за коса. Затова приших на колана червен плат отгоре.

 

 

След като уших колана полата беше напълно завършена. Отне ми 2-3 часа да разрежа плата ( голяма веселба и чесане по главата падна докато го натъкмя)

и още 2 часа да сложа лентите и да ушия колана.

Може да изработите своята туту пола в различни шарки и цветове – така детенцето ви ще има еднинствена  и неповторима визия!

 

Присъединете се към нашата ФБ група Мега Монтесори Мама

 

Както и да харесате страницата ни МЕГА МАМА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.