Монтесори визуална висяща въртележка “ГОБИ”

Скоро зрението на вашето бебе ще бъде достатъчно добро, за да усети разликата между нюансите на различни цветове. Монтесори визуалната въртележка “Гоби” приканва вашето бебе да наблюдава отблизо различните нюанси. В същото време той / тя практикува фокус, концентрация и възприятие за дълбочина. Когато бебчето ви навърши 8-10 седмици, може да му предложите визуалнана въртележка “Гоби”. Габриела Гоби, която си сътрудничи с Мария Монтесори, проектира мобилен телефон, който се фокусира и подобрява този аспект на зрението.

КАК ИЗГЛЕЖДА?

Тази визуална въртележка  се състои от пет сфери от един цвят от  различни нюанси. Сферите висят, поставени върху летва, във възходящ ред под ъгъл от 45 градуса. Най-тъмният оттенък има най-дългата струна, тъй като този нюанс е най-лесно да се види от бебетата. След това топките постепенно се придвижват по-нагоре в реда и стават по-светли на цвят. Сферите е препоръчително да бъдат от стиропор, така те стават леки и започват своя успокояващ танц веднага щом леко ги повее вятър или усетят движение. За направата на моята въртележка съм използвала само четири топки, големината на въртележката не ми позволяваше да сложа повече. Идеята е, че детето трябва да наблюдава градацията на цветовете, така че и четири ще бъдат достатъчни за развиване на това качество.

А ЗАЩО МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНА ВЪРТЕЛЕЖКА “ГОБИ” Е ТОЛКОВА АТРАКТИВНА ЗА ВАШЕТО БЕБЕ?

След представянето на трите основни цвята и многостранни триъгълници на ВИЗУАЛНАТА ВЪРТЕЛЕЖКА “Октаедър” , бебетата силно се привличат от новото предизвикателство да гледат само един цвят в различни нюанси и най-вече сферичната форма на висящата въртележка. В самото начало бебетата виждат само едната сфера – най-силният и близък до тях  цвят. Постепенно те ще ‘открият’ останалите сфери. Този малък „трик“ продължава да привлича вниманието им, което води до все по-дълги периоди на концентрация.

За да удължите интесера на вашето бебе към въртележката “Гоби” може да я поставите пред огледалото, то ще и придаде съвсем ново измерение! Ако има възможност можете да го поставете хоризонтално, напречно и опитайте от различни ъгли. Може периодично да сменяте цвета на сферите – жълто, зелено, синьо, червено – използвайте основните цветове.

ПОЛЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНАТА ВЪРТЕЛЕЖКА “ГОБИ”?

  • Развива зрението на вашето бебе с правилния стимул;
  • Чрез наблюдението му детето ви укрепва мускулите на очите, на врата, ръцете и дори основните мускули;
  • Бинокулярност – двете очи работят и се развиват заедно;
  • Динамично визуално проследяване – възможност за проследяване на движещ се обект;
  • Предлагайки изображения, които бебетата намират за изключително привлекателни, това насърчава фокуса и концентрацията, като поставя началото на когнитивното им развитие;
  • Със своите геометрични форми и прецизната математическа връзка между елементите осигуряват на вашето бебе първото STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) преживяване

СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

След осем седмична възраст координацията на ръцете и очите на бебето ви ще се е развила до такава степен, че то ще започне да проследява обектите с очите си и ще се опитва да ги достига. Твърде вероятно е бебечато ви да бъде силно заинтригувано от цветните сфери и да се опитва да ги удря с малките си ръце. Ако искате да предложите не само визуална, но и физическа стимулация, можете леко да приближите въртележката “Гоби” към детето ви, така че то да успява да достигне най-ниската сфера. Или може да ги сложите близо да крачетата му и то да ги подритва.

Традиционният начин за изработка на въртележката е с топки, които се оплитат с конци в различни нюанси. Аз бих ви препоръчала да направите сферите с акрилна боя, защото традиционният начин е изключително трудоемък и бавен. Ако боядисате сферите веднъж може след това лесно да смените цвета им като ги пребоядисате.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Очевидно е защо Монтесори Визуално Висящата Въртележка “Гоби” е един от най-разпознаваемите Монтесори материали за бебета. Той очарова с простотата си и естетическата си издържаност. Дори след като бебето ви вече е израснало времето за използването на тази въртележка, вие може да я закачите на стената на детската стая и да я използвате като украса.

Принтирайте от ТУК файла, който съдържа всички видове монтесори визуални висящи въртележки

За да прочетете повече за другите видове монтесори визуални въртележки – МУНАРИ, ОКТАЕДЪР , ТАНЦЬОРИ

Прочетете повече за МОНТЕСОРИ ТАКТИЛНИ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ

Прочетете описание за МОНТЕСОРИ МАТЕРИАЛИ ЗА ХВАЩАНЕ  

За повече монтесори идеи и взаимопомощ може да се присъедините към нашата ФБ група Мега Монтесори Мама

Както и да харесате страницата ни МЕГА МАМА

 

 

 

4 thoughts on “Монтесори визуална висяща въртележка “ГОБИ”

  1. Pingback: Монтесори визуална висяща въртележка “МУНАРИ” – Megamama.bg

  2. Pingback: Монтесори визуална висяща въртележка “ОКТАЕДЪР” – Megamama.bg

  3. Pingback: Монтесори визуална висяща въртележка “ТАНЦЬОРИ” – Megamama.bg

  4. Pingback: МОНТЕСОРИ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ ЗА БЕБЕТА ОТ 0 ДО 6 МЕСЕЦА – Megamama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.