Монтесори материали за хващане

В периода от 3 до 6 месеца ще наблюдавете усъвършенстването на протягането и захвата на бебето ви. Това е и моментът, в който можем  да му предложим други материали за хващане (разговорно “дрънкалки”) и безопасни предмети в различни цветове, форми и тежести, по този начин ще го стимулираме да използва всеки вид материал по различен начин. Материалите могат да бъдат изработени от различни видове материал – дърво, метал, гума, плат, те ще доставят различен вид усещания за вашето дете. Добре е да се съобразим с някои неща:

 • размерът на материалите за хващане е препоръчително да бъде съобразен с ръката на вашето дете – нито прекалено дребни, или прекалено големи и тежки. Един готин трик е тестът с руло тоалетна хартия – ако материалът за хващане може да премине през него, има вероятност от поглъщане и нараняване;
 • ако използвате материали, които издават лек звук или шум ще бъдат предпочитани от вашето дете, те дават обратна връзка за усилията, които полага достигайки ги и манипулирайки с тях;
 • разбира се – безопасността преди всичко! В един момент детето ви ще започне да поставя всичко в устата си. Материалите трябва да бъдат безопасни.

ПЪРВАТА МОНТЕСОРИ „ИГРАЧКА“

Дрънкалката “Звънчета” е първият материал, който можем да дадем на нашето бебе, за да го държи и обследва, поради което често се нарича първата „монтесори играчка“. Както забелязвате „играчка“ е в скоби, тъй като в монтесори методиката няма играчки, а обучителни материали и технически дрънкалката “Звънчета” няма функция на играчка.  Вместо само за забавление, тя индиректно стимулира бебетата да работят, ако искат да я използват. Чрез нея се упражнява фината моторика, стискане, хващане и задържане на обект в ръце и още куп умения, които детето ви придобива, манипулирайки с нея. Можем да въведете дрънкалката “Звънчета”, когато бебето ви  е на около 2,5-3 месеца. Вече сте забелязали, че на тази възраст бебето ви е започнало да достига, да вади, хваща и дърпа интересните за него предмети, точно тогава е и времето за нея.

КАК ИЗГЛЕЖДА?

Тя е толкова прост и същевременно елегантен материали – по едно звънче, закрепено с кука от двете страни на къса и тънка дървена пръчка, която перфектно ляга в бебешка ръчичка. Акцентът и е, че издава мек звук, за да не изплаши бебето и е лъскава, разбира се! Благодарение на това, че е толкова привлекателна, бебчето ви ще може ясно да види откъде идва звукът, докато държи дрънкалката в ръце. Това ще го насърчи да свърже звука и движението и да изследва връзката между причината и следствието. Скоро  тя ще бъде любимото му нещо в къщата.

Ето и начин как може да си я изработите у дома.

Нужни материали: натурална дървена гладка пръчка( използвах дръжката на дървена бъркалка), трион ( нужен ви е само ако режете, ако успеете да откриете готов елемент, още по-добре), шкурка, клещи, две куки, две звънчета.

 1. Набавете си необходимите материали;
 2. Разрежете дървета бъркалка – нужна ви е дължина от 8 см. и изпилете краищата за да бъдат гладки;
 3. Навийте в двата края куките – тук ще имате нужда от мъжка помощ :);
 4. Закачете с помощта на клещи двете звънчета за куките.

Готови сте! Детенцето ви вече ще  има прекрасна монтесори дрънкалка 🙂

ПОЛЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МОНТЕСОРИ ДРЪНКАЛКА “ЗВЪНЧЕТА”?

 • Укрепва мускулите на ръцете
 • Помага за извършване на контролирани, доброволни движения в ръцете
 • Стимулира фината и груба моторика
 • Осигурява нови сензорни преживявания
 • Позволява изследване на връзката между причина и следствие
 • Насърчава слуховото развитие
 • Развива координацията око-ръка
 • Прехвърляне на обект от една ръка в друга
 • Прехвърлянето на обекта  насърчава преминаването на средната линия на тялото, което от своя страна стимулира и двете страни на мозъка

КАК ДА ПОКАЖЕТЕ ДРЪНКАЛКА “ЗВЪНЧЕТА” НА ВАШЕТО БЕБЕ – ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Разклатете дрънкалката пред лицето на вашето бебче, докато очите му не я намерят и гледат.  Разклатете я отново, за да сте сигурни, че бебето ви  разбира, че оттам идва звукът. След това може да преместете дрънкалката от едната страна на главата му. След което бавно да я  преместете от другата страна.

След като сте привлекли вниманието му, нежно му я подайте в ръка и наблюдавайте какво ще прави с нея. Бебето ви ще започне  да я изследва за свое удоволствие.

СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Първият път, когато бебето ви държи дрънкалката “Звънчета” , вероятно веднага ще я изпусне.Това е нормално, тъй като мускулите на ръцете трябва да станат достатъчно силни, за да могат да държат обект за продължителен период от време. Детето ви все още работи върху фината и груба моторика и усъвършенства контролираните си движения. Може да сменяте ръката, в която вашето бебе държи дрънкалката. Важно е да знаете, че дрънкалката “Звънчета” не е подходящ за бебета, които са в орална фаза и поставят всичко в устата си. Ако вашето мъниче да се опитва да постави звънчетата в устата, внимателно я махнете. По-късно можете да я използвате отново като музикален инструмент.

МОНТЕСОРИ ГРИВНА

Това е друг традиционен монтесори материал за деца от 3 до 6 месеца. Лесен за манипулация, забавен за бебето и още по-лесен за изработка 🙂

КАК ИЗГЛЕЖДА?

Нужни са ви пет големи дървени топчета и шнур от естествен материал – кожа, коноп, дебела прежда, за да изработите сам и този чудесен материал за своето съкровище . Топчетата е препоръчително да не бъдат третирани с лак или боя, а да бъдат натурални. Тези мъниста са идеални за привличане на вниманието на вашето бебе и с тяхна помощ да тренира мускулите на ръцете си. Топчетата са гладки и интересни за докосване, това е съвсем ново тактилно изживяване за вашето бебче! Цветът на мънистата е естествен, не натоварва очите на вашето бебе, така че то може да се съсредоточи изцяло върху усещането в ръцете и пръстите.

Ето и начин как може да си я изработите у дома.

Нужни материали: натурални дървени големи мъниста, бяла прежда, ножица, 15см. корда

 1. Набавети си нужните материали;
 2. Изрежете дълго парче прежда (поне 1 метър) и го прегънете на 4, нека е по-дебело. Завържете го накрая със стегнат възел. Промушете през средата му кордата ( с нейна помощ ще промушване по-лесно топчетата).
 3. След всяко промушено топче може да правите дебел възел, так агривната ще стане по-стегната и сигурна и усещането за детето по-интересно.
 4. Завържете здраво края с множество възли, така че да не позволите последното топче да подне при работа с гривната.

Ето колко бързо  и лесно може да направите тази прекрасна гривна за вашето мъниче. Разнообразете с различни видове мънеста и възли. Само се убедете, че дървените топчета са здраво завързани и няма опасност от задавяне.

ПОЛЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МАТЕРИАЛ МОНТЕСОРИ ГРИВНА

 • Тя укрепва мускулите на ръцете;
 • Съдействайте за извършване на контролирани, доброволни движения в ръцете;
 • Стимулиране на фините и груби двигателни умения;
 • Осигуряване на нови сетивни преживявания;
 • Насърчаване на координацията на пръстите;
 • Извършване на целенасочени движения и планирани действия;
 • Развитие на координацията око-ръка;
 • Удовлетворяване на любопитството на бебето към обкръжението им;
 • Прехвърляне на обект от една ръка в друга;
 • Прехвърлянето на обекта насърчава преминаването на средната линия на тялото , което от своя страна стимулира и двете полукълба на мозъка.

СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Може да използвате различни по големина дървени топчета, като ги редувате. Така усещането на вашето дете ще бъде различно всеки път, когато се докосне до гривната. Може да свържете двата края и наистина да направите една гривна, която детето ви да захване с ръка, така тя няма да има начало и край. Този материал не е подходящ все още за поставяне в уста. Когато бебето ви навърши 6 месеца, или по ваша преценка, може да му предложите гривната за залъгалка, може да поставите в нея и рингът, който сте ползвали за визуалните тактилни въртележки. По този начин детето ви ще може да чеше венците си и отново да манипулира с този чудесен материал.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Възможността да бебето ви да хване желания предмет оказва огромно влияние върху разбирането му за света. Тези бебета, които използват ръцете си много и по различни начини, за да изследват различни предмети, разбират по-добре мястото си в заобикалящата ги среда. Това означава, че те се чувстват по-уверени в себе си и имат по-голяма мотивация за откриване. Освен тези основни монтесори материали за хващане има множество други, които по ваша преценка  интерес от страна на вашето дете може да му предложите – метални рингове и халки, цилиндър с топка, дървено яйце, гумена топка с различна грапавина и др.

За повече монтесори идеи и взаимопомощ може да се присъедините към нашата ФБ група Мега Монтесори Мама

 Както и да харесате страницата ни МЕГА МАМА

One thought on “Монтесори материали за хващане

 1. Pingback: Монтесори тактилни висящи въртележки – Megamama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.