МОНТЕСОРИ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ ЗА БЕБЕТА ОТ 0 ДО 6 МЕСЕЦА

Всички родители искат да се уверят, че дават най-доброто,  което могат  за своето бебе. Още преди да се роди домът им е засипан с какви ли не “важни за развитието на детето играчки”. А дали вашето новородено бебче  има реална нужда от тях? Пазарът е наситен с играчки, предназначени за бебета. Някои изглеждат толкова прекрасни, че всъщност искаме да си ги вземем за себе си – свирят, въртят се, мигат в различни цветове…Всъщност голяма част от  играчките не са полезни и подходящи  за вашето бебе. А как да разберете от какво се нуждае вашето новородено? 

НОВОРОДЕНИ

Новородените бебета (0-3 месеца) наистина не се нуждаят от никакви играчки. Всичко, от което се нуждаят, са физическите им нужди да бъдат удовлетворени – като например хранене, сън, смяна на пелени, време за къпане и т.н. и (и това е най-важното) нашата любов, грижи и отдаденост.

Най-силно развитата сетивност на новородените е тяхното обоняние, а най-слабо е зрението им. Те могат да виждат само обекти, които са силно контрастни и са много близо до очите им – около 30 см. от тях.  Знаете ли, че това е приблизителното разстояние между очите на майката и на нейното кърмаче?  Затова първата визуална помощ, която можете да предложите на вашето бебе, са карти за визуална стимулация. 

Прочетете повече за Картите за визуална стимулация и открийте нашите специални карти в тази публикация.

Освен с Карти за визуална стимулация може да подпомогнете развитието на зрението на вашето бебче и с т.н. montessori mobiles или Монтесори Визуални Висящи Въртележки. Тяхното приложение е досущ като музикалните и въртящи въртележки, които се поставят над бебешкото креватче, но разликата им с конвенционалните такива е, че Монтесори Въртележките имат конкретна целте подпомагат развитието на зрението на детето. Те са прости, изолират една сетивност (в случая зрение), изглеждат красиви и имат успокояващ  ефект върху бебето. Често прекалено пъстрите, светещи или музикални въртележки разсейват детето или го свръхстимулират, от което детето най-често се разстройва. Това е така, защото малкото бебе няма физическа възможност да следи движението им, чисто и просто защото очите им не са напълно оформени и все още не могат да проследяват обекти. Пъстрите им цветове не могат да се наблюдават от бебето, защото то не разграничава повече то 2-3 цвята, които са ярко контрастни – бял, черен и червен в първите си 2-3 месеца от живота. Монтесори въртележките предоставят възможност детето ви да започне да тренира умението си за дълбока концентрацията. А мобилните въртележки, които последователите на Мария Монтесори са  проектирали специално за тази възрастова група, всъщност не са „играчки“, те са образователен материал за бебета. Но как да ги прилагате, кога и как да ги показвате на своето бебе?

0 – 3 МЕСЕЦА МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНИ ВЪРТЕЛЕЖКИ

Първия вид висящи въртележки са т.н. визуални въртележки, тяхната цел е да стимулират развитието на зрението на вашето бебе.

Важно уточнение, относно използването на Монтесори Визуалните Въртележки е, че е препоръчително те да се поставят на места, различни от кошарата (леглото) на бебето. Леглото е място за почивка и релакс, там бебето ви е добре да се успокои и отпусне, за да спи спокойно. Всякакви разсейващи елементи, било то и монтесори материали, е добре да бъдат отстранени, за да не стимулират допълнително сетивността на вашето бебе. Нека бебешкото легло е място за уют, тишина и спокойствие. А тогава къде може да поставим Монтесори Визуалната Въртележка? Тя може да замени активната гимнастика на вашето бебе – вместо музикалните и цветни играчки на активната гимнастика може да закачите елементите на визуалната въртележка. Може да обособите местенце в стаята на вашето дете или във всекидневната ви където да инсталирате висящите елементи, които периодично е препоръчително да сменяте. Всичко е според вашите възможности. Не си поставяйте свръх цели, не е нужно да купувате “специални” съоръжения, не е нужно подготвената ви среда да изглежда като лъскавите снимки от Пинтерест или Инстаграм, направете го работещо и функционално за вас и вашето бебе. Ето в това видео  ще ви покажем как може да преобразите една стара активна гимнастика в Монтесори Визуалната Въртележка.

Монтесори визуалните въртележки имат определен ред и период на показване, който, разбира се, вие в никакъв случай не е необходимо да следвате стриктно – доверете се на вашето вътрешно усещане, наблюдение на вашето дете, интерес и внимание което то проявява.

Как да показвате Монтесори Визуалните Висящи Въртележки? Когато за първи път представяте нова въртележка на своето бебе винаги е добре да я поставите над гърдите му на височина около 30 см, за да може да я наблюдава удобно. Моля, винаги наблюдавайте вашето мъниче, защото визуалните въртележки не са играчки. Бебчето ви трябва да може да я види, но да не я докосва. Първоначално въртележката не трябва да се движи, за да може бебето ви да я наблюдава при свое желание. По-късно можете да опитате леко да духнете над въртележката, за да задвижите внимателно нейните елементи. А какво трябва да правите, докато бебето ви е заето? Починете си, имате нужда от това! Седнете и наблюдавайте своето бебенце и се опитвайте да не го заговаряте. Това е „работното му време“, когато то започва да изгражда концентрацията си, така че трябва да му позволите да се съсредоточи напълно. Когато детето ви се насити най-често ще започне да обръща глава и да задържа погледа си в нещо друго, може да започне да издава звуци, да се движи енергично и сами ще разберете, че вече може да бъде преместено на друго място. И така, нека изброим поредността на показване на Монтесори Визуалните Въртележки.

От около 2-3 седмична възраст бебетата са готови да преминат от статично действие към динамично действие. Това е моментът, в който можете да представите на бебчето си  Визуалната Висяща Въртележка “Мунари”,  първата  от поредицата на визуалните въртележки на Монтесори.
Прочетете задълбочено описание на Монтесори Визуална Висяща Въртележка “Мунари” ТУК   

От 4 – 6  седмична възраст можем да представим на бебето си втората по ред  Монтесори Визуална Висяща Въртележка “Октаедър” 

Прочетете задълбочено описание на Монтесори Визуална  Висяща Въртележка “Октаедър”  ТУК

От 6 – 8 седмична възраст можем да продължим с представянето на третата по ред Монтесори Визуална Висяща Въртележка “Гоби”.

Прочетете задълбочено описание на Монтесори Визуална  Висяща Въртележка “Гоби”  ТУК

 

Последната Монтесори Визуална Висяща Въртележка от тази поредица, наречена “Танцьори”, може да покажете на бебето си, когато то е навършило 8-10 седмична възраст. 

Прочетете задълбочено описание на Монтесори Визуална Висяща Въртележка “Танцьори” ТУК

Важно уточнение тук е, че не бива да се ръководите стриктно от препоръчаната възраст, тя е ориентир за вас и вашето бебе, водете се най-вече от неговите интереси. Пробвайте по-рано или по-късно да смените със следващата въртележка, ако на детето ви вече е омръзнала старата и не и обръща внимание. След показване на всички видове въртележки може да смените някои от тях – да ги направите в различни цветове или да ги поставите в различни позиции и отново да ги предложите на вашето бебе. 

Този материал служи за наблюдение, не е препоръчително детето ви да има физически досег с различните видове елементи, те трябва да бъдат поставени на височина, на която детето ви да не успее да ги достигне, но да се опитва да ги хване. Ако прекалено често започне да протяга ръчички в опит да ги хване, това значи, че детето ви е готово да премине към следващия етап – тактилни висящи монтесори въртележки.

МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНИ ВЪРТЕЛЕЖКИ С ЖИВОТНИ

Тези въртележки надграждат зрителното умение, развито от предишния етап, те са допълнителен материал, ако детето ви продължава да има интерес към визуалните въртележки. Изброените тук визуални въртележки не следват определена последователност. Можете да ги редувате всяка седмица или докато детето ви има интерес към тях. В този период можете също да използвате предишните визуални висящи въртележки, тъй като бебето ви може да ги наблюдава с новоразработени визуални умения, може да промените техните цветове или подредба. Допълващите визуални въртележки обикновено включват някакви видове животни – различни видове птици, пеперудите или морски животни или летящи обекти – самолети, балони и др. Те не само осигуряват на бебето ви реалистични изображения, но и подражават на начина, по който животните се движат във въздуха или във водата или обектите летят.

Прочетете задълбочено описание на Монтесори Визуална Висяща Въртележка “Животни” ТУК

МАТЕРИАЛИ СЛЕД ВИЗУАЛНИТЕ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ

Около края на втория, началото на третия месец, бебетата приключват с визуалните въртележки, защото те вече са готови да ги достигнат и хванат. Протягат ръце  и започват да задържат предмети в малките си ръчички. Когато забележите, че детето ви е готово, можете да започнете да въвеждате Монтесори Тактилни Висящи Въртележки  и да ги използвате заедно с визуалните. Започнете със “Звънче на панделка” и “Ринг на лента”, закачени на монтесори въртележката, след това, когато бебето ви е готово да ги грабне и задържи, преминете към Монтесори Материали за Хващане – монтесори дрънкалка с камбанки, монтесори гривна, малка гумена топка, едно в друго вгнездяващи се метални рингове и други материали, които биха представлявали интерес на вашето детенце. 

Прочетете задълбочено описание на Монтесори Тактилни Висящи Въртележки ТУК

Прочетете задълбочено описание за МОНТЕСОРИ МАТЕРИАЛИ ЗА ХВАЩАНЕ ТУК

Свалете материалите от ТУК

Надявам се с тази статия да сте придобили цялостна представа за последователността на използване на Монтесори Въртележките, които може да използвате с детето си от 0 до 6 месеца. Те нямат точен превод на български език, “кръстих ги” така, за да бъдат достъпни за разбиране от по-голяма част от родителите. Надявам се, че съм ви била полезна!

За повече монтесори идеи и взаимопомощ може да се присъедините към нашата ФБ група Мега Монтесори Мама

Както и да харесате страницата ни МЕГА МАМА

2 thoughts on “МОНТЕСОРИ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ ЗА БЕБЕТА ОТ 0 ДО 6 МЕСЕЦА

  1. Pingback: ПЕТ МОНТЕСОРИ МАТЕРИАЛА ЗА БЕБЕТА НА ТЕМА БАБА МАРТА – Megamama.bg

  2. Pingback: - Megamama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.