Монтесори визуална висяща въртележка “МУНАРИ”

 

Защо ли новородените намират тази въртележка за толкова очарователна? Може би сте чували, че бебетата не се раждат с предварително определени визуални умения. Всъщност зрението е най-слабо развитото от всичките им сетива! Първата визуална въртележка Мунари е проектирана  с една единствената цел  – да стимулира зрението на вашето новородено още от самото начало.

Можете да  представите тази въртележка на вашето бебе когато то е на  2-3 седмична възраст или когато  вашето мъниче се заинтересува от нея. То трябва да бъде добре отпочинало, сито и спокойно. Определете място на което ще поставите въртящата въртележка, но нека това място да не бъде леглото на вашето дете – то е място за сън и почивка, а не за стимулация.

КАК ИЗГЛЕЖДА МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНАТА ВИСЯЩА ВЪРТЕЛЕЖКА “МУНАРИ”?

Както вече знаете бебетата са силно привлечени от черно-бели форми, които имат граници в контрастни цветове. Те предпочитат да се заглеждат в обли (кръгли) форми, които напомнят лицето и очите  на техните родители и гърдите на мама. Интересно, нали?!

Не случайно създателят на тази визуална въртележка, италианецът Бруно Мунари, проектира черно-бели, геометрични и двуизмерни елементи. А прозрачната стъклена (или пластмасова) сфера служи за да се приковава вниманието на вашето мъниче – тя нежно отразява светлината, влизаща в помещението, в което се намира вашето дете.

Елементите на визуалната въртележка са леки и дори най-малкият вятър може да ги накара да се люлеят нежно. Това нежно, бавно движение позволява на вашето мъниче да ги проследява с очите си.

ПОЛЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНАТА ВЪРТЕЛЕЖКА “МУНАРИ”?

 • Развива зрението на вашето бебе с правилния стимул;
 • Чрез наблюдението му детето ви укрепва мускулите на очите, на врата, ръцете и дори основните мускули;
 • Бинокулярност – двете очи работят и се развиват заедно;
 • Динамично визуално проследяване – възможност за проследяване на движещ се обект;
 • Предлагайки изображения, които бебетата намират за изключително привлекателни, това насърчава фокуса и концентрацията, като поставя началото на когнитивното им развитие;
 • Със своите геометрични форми и прецизната математическа връзка между елементите осигуряват на вашето бебе първото STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) преживяване

СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Не се ограничавайте само до тези форми и обекти, които монтесори визуалната въртележка “Мунари” ви предоставя. Можете да отпечатате някои черно-бели карти и също да ги поставите в непосредствена близост до детето ви или можете да ги нарисувате сами! Ако харесвате изкуствата и занаятите, можете да изработите елемент за въртележката като използвате черно-бели мъниста, панделки или помпони. Експериментирайте, наблюдавайте бебето си и се забавлявайте!

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Кой би си помислил, че тази нищо и никаква въртележка има толкова много предимства пред купешките, лъскави и музикални играчки! Звучи странно, когато погледнете неговите прости черно-бели форми, нали? Ако желаете и вие да имате такава монтесори визуалната въртележка може да изтеглите специално изработения за вас и вашето съкровице файл. Принтирайте, наточете ножиците, заредете се с лепило и корда и след малко творческа работа може заслужено да се оттеглите и да наблюдавате вашето мъниче как се забавлява и да изпиете заслужена топла (!) чаша чай или кафе.

Принтирайте от ТУК файла, който съдържа всички видове монтесори визуални висящи въртележки

Прочетете повече информация и за другите видове монтесори визуални въртележки – ОКТАЕДЪР , ГОБИ И ТАНЦЬОРИ

Прочетете повече за МОНТЕСОРИ ТАКТИЛНИ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ 

Прочетете задълбочено описание за МОНТЕСОРИ МАТЕРИАЛИ ЗА ХВАЩАНЕ 

За повече монтесори идеи и взаимопомощ може да се присъедините към нашата ФБ група Мега Монтесори Мама

Както и да харесате страницата ни МЕГА МАМА

 

5 thoughts on “Монтесори визуална висяща въртележка “МУНАРИ”

 1. Pingback: Монтесори визуална висяща въртележка “ОКТАЕДЪР” – Megamama.bg

 2. Pingback: Монтесори визуална висяща въртележка “ГОБИ” – Megamama.bg

 3. Pingback: Монтесори визуална висяща въртележка “ТАНЦЬОРИ” – Megamama.bg

 4. Pingback: МОНТЕСОРИ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ ЗА БЕБЕТА ОТ 0 ДО 6 МЕСЕЦА – Megamama.bg

 5. Pingback: Монтесори визуална висяща въртележка “ЖИВОТНИ” – Megamama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.