Монтесори тактилни висящи въртележки

Първите три месеца от живото на вашето бебе е препоръчително да му осигурявате занимания, които стимулират зрението и слуха му. Приблизително след третия месец можете да започнете да предлагате различни занимания, имащи за цел развитие на захвата и тактилните усещания. През този период от време от 3 до 6 месец  миелинизацията започва де се развива в две посоки ( това е субстанцията, която покрива аксоните в нервите, благодарение на нея бебето подобрява с всеки изминал ден своят контрол над движенията, които извършва). Едната линия започва от главата и бавно се придвижва към краката, като по този начин прави възможни движенията на грубата моторика. И втората линия започва от гърдите и се придвижва към пръстите на ръцете. С всеки изминал ден започвате да забелязвате, че детето ви започва да има все по силни волеви движения и подобрява фината си моторика.
Около третия месец бебето ви ще започне за извършва все по широки движения с ръцете си. Когато поставяте пред него визуалните висящите въртележки, то ще започне да се протяга и да се опитва да ги достигне. Ще започне да наблюдава ръката си с огромен интерес – ще осъзнае, че с нейна помощ то може да прави много неща. Ето точно в този момент, когато забележите, че детето ви е готово, можете да започнете да въвеждате Монтесори Тактилни Висящи Въртележки. Тактилните въртележки са специално създадени за да бъдат манипулирани от бебетата – те могат да бъдат хващани, докосвани и приближавани до устата на вашето бебе. Препоръчително е да бъдат завързани с ластик, който лесно да се опъва и връща в изходна позиция. По този начин ще стимулираме бебето не само да се протяга, но  и да сграбчва и издърпва обекта, който буди интерес от негова страна. Традиционните тактилните висящи въртележки са два вида – Звънче с панделка и Ринг с панделка.

ЗВЪНЧЕ С ПАНДЕЛКА

Какво? Само камбана, окачена на парче панделка?! Даааа! Това е всичко, което има първата тактилна висяща въртележка. Това е толкова прост материал, че е трудно да повярваме в него, след като сме бомбардирани от множество мигащи, светещи, музикални  играчки всеки път, когато влезем в магазин за играчки. Но бъдете сигурни – по-малкото е повече.

КАК ИЗГЛЕЖДА?

Първата тактилна висяща въртележка, която  предлагаме на нашето бебе, наистина е просто камбана или звънче, висяща безобидно на панделка ( ластик). Самата панделка може да бъде в какъвто цвят пожелаете. Аз лично бих предпочела ластикът да бъде в неутрален цвят – бежово или бяло, така че детето да изостри вниманието си е върху лъскавата камбана. Самата камбана също може да бъде в какъвто цвят пожелаете. Колкото по-голяма бъде тя, толкова по-добре. Има обаче една много важна подробност, камбанката ТРЯБВА да бъде лъскава. Звукът и да е лек и приятен.

Ето и начин как може да си я изработите у дома.

Нужни материали – ластик 30-40 см, голяма лъскава камбанка или звънче, конец, игла, ножица, прежда.

 1. Набавете си необходимите материали;
 2. Промушете през отвора на звънчето/камбанката прежда и завържете здрав възел;
 3. Промушете звънчето/камбанка през ластика и ги поставете по средата;
 4. Зашийте добре  звънчето/камбанката с конец и игла за д абъде фиксирана в средата на ластика.

ГОТОВО! За 2 минути имате изработена нова въртележка за вашето бебче, която ще развива и хватателните му рефлекси. Закачете я като много добре я завържете за въртележката.

А ЗАЩО МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНА ВЪРТЕЛЕЖКА “ЗВЪНЧЕ С ПАНДЕЛКА” Е ТОЛКОВА АТРАКТИВНА ЗА ВАШЕТО БЕБЕ?

Може да отнеме известно време, докато бебето ви докосне камбанката и ….тя издаде звук. Бебчето ви ще бъде силно заинтригувано – “От къде ли идва този звук?”, “Аз ли го създадох?”. Този материал провокира любопитството на вашето бебе. Те започват да съставят план как ще съсредоточат всичките си усилия, за да издадат този звук отново, принуждавайки своите все още  неволни и и неконтролирани движения постепенно да станат волеви  и все по-контролирани. Първо трябва да достигнат, след това да докоснат, след това да издърпат… цял нов антураж от умения и действия!

ПОЛЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНАТА ВЪРТЕЛЕЖКА “ЗВЪНЧЕ С ПАНДЕЛКА”?

 • Развитие на фини и груби двигателни умения;
 • Координация око-ръка;
 • Проучване на връзката между причина и следствие;
 • Разширен фокус и концентрация;
 • Изпълнение на планирано действие самостоятелно;
 • Повишаване на самочувствието;
 • Визуално проследяване (когато звънецът е в движение);
 • Слухово развитие;
 • Усъвършенстване на координирано движение;
 • Развитие на мускулната сила;
 • Укрепване на връзките между лявата и дясната страна на мозъка

СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Тактилната въртележка “Звънче с панделка” може да бъде поставена и в зоната на краката на вашето бебе, така то ще трябва да я изрита, за да звънне, което предлага изцяло нов набор от предизвикателства. Камбаната може да се използва, когато оставяте бебето си по корем. Закачете я ниско долу за да я стига с ръце, така ще увеличите престоя в тази поза. Може също така да  я поставяте в ляво или в дясно от него за да го провокирате сам да се обърне по корем или по гръб, опитвайки се да я достигне. Моля, ВИНАГИ наблюдавайте вашето мъниче и никога не го оставяйте без надзор, когато работи  с тази тактилна въртележка. Камбаната не е предназначена за лапане, има риск от поглъщане, така че използването й без лентата изисква строг надзор от възрастни. Това е чудесна възможност да прекарате качествено време за игра с бебето си.

РИНГ С ПАНДЕЛКА

Един дървен ринг, окачен с ластик за висящата въртележка- това е! Нищо повече! Нито мига, нито свети, камо ли пък да пее…как ли ще привлече вниманието на вашето бебе, питате се вие?! С любопитство! Това е времето, когато целият свят изчезва и вашето мъниче ще направи всичко по силите си, за да го грабне ринга и да го издърпа. Само си представете какви усилия биха били необходими за 3-4-месечно бебе да извърши тази манипулация! То съзнателно ще планира действието си, използвайки мислене от по-високо ниво. Ще се фокусира и контролира тялото си, за да изпълни желанието си, използвайки мускули, фини и груби двигателни умения. И когато постигне това, което е планирал да направи то ще придобие истинско самочувствие, че се справило САМО.

Ето и начин как може да си я изработите у дома.

Нужни материали: дървена халка ( използвах халка от дървен корниз ), ластик, игла и конец, ножица

 1. Набавете си необходимите материали;
 2. Промушете ластика през ринга, фиксирайте го в средата и зашийте с игла и конец, за да стои на едно място. Толкова лесно, нали? Завържете здраво новата висулка за въртележката. Това е всичко 🙂

ПОЛЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНАТА ВЪРТЕЛЕЖКА “РИНГ С ПАНДЕЛКА”?

 • Развитие на фини и груби двигателни умения;
 • Координация око-ръка;
 • Проучване на връзката между причина и следствие;
 • Разширен фокус и концентрация;
 • Изпълнение на планирано действие самостоятелно;
 • Повишаване на самочувствието;
 • Визуално проследяване (когато звънецът е в движение);
 • Усъвършенстване на координирано движение;
 • Развитие на мускулната сила;
 • Укрепване на връзките между лявата и дясната страна на мозъка

СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Както при тактилната въртележка “Звънче с панделка” , “Ринг с панделка” може да бъде поставян в близост до вашето бебе, когато е по коремче, за да стимулирате издърпване и придвижване напред. Може да използвате шарени ленти в цветовете на дъгата, за да привлечете още повече вниманието му. Този материал може да се поставя в устата, ако не е третиран и лакове и бои. И все пак наблюдавайте вашето бебе докато играе с него.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

След като бебчето ви се научи как да удря камбанката  на тактилната въртележка и да манипулира с ринга, окачен на ластик, то ще бъде усвоило важни умения – да хваща, държи и дърпа. Може би тези умения ще ви се строят маловажни, но бъдете сигурни, че те са огромни постижения в живота му на този етап! Когато тези висящи въртележки изпълнят мисията си може да преминете към последните Монтесори Материали за Хващане.

Прочетете задълбочено описание на Монтесори Материали за Хващане  в тази публикация

За повече монтесори идеи и взаимопомощ може да се присъедините към нашата ФБ група Мега Монтесори Мама

Както и да харесате страницата ни МЕГА МАМА

One thought on “Монтесори тактилни висящи въртележки

 1. Pingback: ПЕТ МОНТЕСОРИ МАТЕРИАЛА ЗА БЕБЕТА НА ТЕМА БАБА МАРТА – Megamama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.