Направи си Адвент календар за Коледа

Последните години стана много популярно да се изработват календари, с които да се отброяват дните до Коледа. В тях традиционно се поставят изненади за децата – лакомства, малки играчки, задачи и други залъгалки. Има ги във всякакъв размер и вариант – от такива, които да си изработиш сам, да готови модели – от картон, пластмаса, плат и какво ли още не. Миналата година за първи път направихме в къщи подобен календар. Той беше изработен от хартиени кубчета и във всяко едно от тях имаше поставено листче със задачки за деня – да направим курабии, да изработим картички, да наредим елхата, да…да…. Да си призная, направихме по-малко от половината задачи – омръзна ни, стана ни досадно и загубихме мотивация бързо, бързо. Някак беше твърде ангажиращо за онези приказно красиво-семейни дни преди Коледа. Та, тази година реших календара да бъде по-забавен. И лесен 🙂

Нужни материали:

  • хартиени пликове
  • номерирани забавни номера (може да ги изтеглите от тук )
  • лепило
  • щипки
  • прежда
  • книгата на изд. Фют “Коледа в гората”
  • дребни сладки (по желание)
  • лично послание

 

 

Избирайки нещо малко сладко за изненада видях в магазина златни шоколадови парички – да, онези от нашето детство. С умиление си спомних как след като си хапвах една паричка прележно опъвах и преглаждах станиола и колекционирах листчетата….Голяма будала съм била! Веднага грабнах два пакета – идеални са, защото са точно една хапка 🙂

Хартиените пликове ми се мандахерцаха от доста години в един шкаф, та най-сетне си изпълниха предназначението.

И да, книгата “Коледа в гората”. Ами какво да ви кажа друго за нея, освен че е прекрасна! Тези малки сладки книжки, с малко текст за четене и невероятните илюстрации на Тони Улф! Перфектни за малката детска ръчичка, с забавни корици. Могат след като се прочета да се украси елха с тях, те си имат и дръжки. Супер сладурски.

 

Иии, как направих календара. Във всяко пликче сложих по една книжка, по една паричка и едно лично послание. Личните послание бяха подобни – “Имаш вълшебни ръце”, “ Твоята усмивка озарява всеки наш ден”, “Благодарим ти за помощта” , “Ние вярваме в теб”  и т.н. За украса на пликовете използвах шаблоните за адвент календар от нашия сайт. Много са готини, нали?

Накрая самите пликове закачих на прежда прикрепена с щипки за пердето. Ако бях тръгнала да правя ОТНОВО дупки с пирони в стената мъжът ми ВЕЧЕ щеше да ме изсели хаххаха и пердето свърши доста добра работа. Опитах се да направя пликовете като елха, а книгата като пънче. Мисля, че се получи добре. След прочитане на всяка приказка ще я прибираме в голямата книга и така ще съберем всички приказки заедно.

Нямам търпение да дойде Коледа! А вие приготвихте ли своите календари? Как ще отброявате дните преди Коледа?

 

За повече монтесори идеи и взаимопомощ може да се присъедините към нашата ФБ група Мега Монтесори Мама

Както и да харесате страницата ни МЕГА МАМА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.