Образователни карти и идеи за отбелязване на 24 май с деца

На 24 май отбелязваме Денят на българската просвета, култура и славянска писменост. Това е светъл ден, който може да отпразнувате вълнуващо с вашето дете у дома. Ето няколко занимания, вдъхновени от денят на писмеността с нашите специални монтесори образователни карти за “История на писмеността”:

1.Направи си клинописно писмо

Древните шумери първи са започнали да пишат върху глинени плочки с помощта на стилус. Използвали са различни чертички, които са нарачени клинчета, за да пишат своите символи. Можете да насърчите своето дете да измисли своя писменост и да я “напише” върху глина.
Нужни материали – един пакет глина и тънък остър предмет /писалка, с който детето да изтърже и глината. Разстелете мократа глина върху равна повърхност и нека вашето дете напише тайно и  древно писмо. Изпечете или оставете да глината да изсъхне и оставете за спомен. Може да “състарите” клинописното писмо като го боядисате с разтворено във вода кафе, така глената ще покафенее и придобии старинен вид.

2.  Нарисувай египетски йероглифи

Древните египяни са използвали йероглифи, за да пишат. Може да се потопите в този древен свят като детето ви измисли свои йероглифи и ги изпише върху папирус.

Нужни материали – лист хартия, туш/мастило, четка

Навийте на стегнато руло листа хартия, от двете му страни.Ако вземете лист с кафяв цвят ще прилича досъщ като папирус, ако е бял може да го състарите като го оцветите с разтворено кафе и четка за рисуване, изчакате да изсъхне. След това нека вашето дете да пише и измисля йероглифи. Използвайте за вдъхновение енциклопедии и книги по темата.

3. Създай китайски лолограми

Китайските символи са изключително интересни на малките деца. Може да разгледате книги и енциклопедии, свързани с китайската  и японската писменост и да са опитате да нарисувате китайски лолограми сами или като ги прерисувате.

Нужни материали – лист хартия (може да използвате в различни цветове, много красиво  и контрастно става с червен цвят), туш/мастило, четки в различни големини, съд за мастилото.

Опънето добре листа и се развихрете, Може да поговорите с вашето дете за калиграфията – изкуството за красиво писане.

 

4. Направи си киту

Древните инки са имали изключително интересна писменост – те са използвали въжете и връзки, различни по цвят и вид, на които са правили възли. Можете да създадете таен код с връзки и да потренирате фината моторика с правени на панделки и възли.

Нужни материали – въжета в различни цветове. Нарежете прежда, въжете, вълна и каквото друго имате у дома. Опънете едно дълго въже, завържете го стегнато и опънато и завържете останалите въжете да него, правете си възли, преплитайте ги, измисляйте си таен код съобщения. След толкова много години все още никой не е отрил какво значи посланието в откритите киту.

5. Превърни се в писател

Потопете се в минали времена и пишете с перо! Покажете на детето си защо и как се използва, ако не успеете да откриете гъше перо от хоби арт магазин, може да използвате всяко друго. Разрежете основата му под ъгъл с остър нож, потопето го в мастилница и оставете своето дете да пише на лист.
Нужни материали – перо, туш/мастило
Препоръчвам ви да използвате туш пред мастило, защото се изпира по-лесно 🙂

6. Напиши глагорицата

В нашия образователен материал ще откриете А4 лист с написана глаголица. Може да провокирате своето дете да я прекопира, напише, да напише името си, като използва еквивалента на своята буква с тази от глаголицата. Може да я направите от глина, от солено тесто, да я нарисувате с водни бои, да я напишете обемно и изрежете, да си направите постер и каквото друго забавно измислите.

7. Направи забавна азбука

Огледайте се около вас, вкъщи и навън има хиляди предмети, които може да наредите и образувате буквите от азбуката. Празното руло от тоалетна хартия може да стане буква “О”, две кръстосани вилици буква “Х”, с листа и цветя може да измислите други интересни начини да напишете букви. Забавлявайте се!

8. Писане на букви в пясък

В миналото в българските килийни училища, а в монтероси класните стаи и до днес буквите се изписват в пясък. Работата с пясък развива тактилните усещавия и има успокояващ ефект върху децата. Обичат този материал и с часове могат да пишат ли пишат букви  и думи с него.

Нужни материали: плосък съд с приблизителни размери 20х20см, пясък (използвам пшеничен или церевичен гриз, изключително приятни са на допир, с естествени цветове и почистването им е по-лесно) дървена пръчица ( детето може да пише и с пръстче). Ами това е – изсипвате гриза в съдчето, показвате на детето как да изписва буквички или емеленти на букви (ченгелчета) и го оставяте да се забавлява. Препоръчително  е да използвате карти или табло с надписани букви, да да послужат като опорна точка на детето при изписване то ще ги погледне и след това напише. Покажете му посоката на писане на отделните букви.

Може да свалите БЕЗПЛАТНО монтесори номенклатурните карти “История на писмеността” от ТУК

 

Последвайте нашата ФБ страница МЕГА МАМА

 

както и ФБ група #МегаМонтесориМама

за още вдъхновения, творчество и взаимопомощ

One thought on “Образователни карти и идеи за отбелязване на 24 май с деца

  1. Pingback: История на писмеността - Megamama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.