Монтесори визуална висяща въртележка “ОКТАЕДЪР”

Зрението на вашето бебе бавно и постепенно се развива и то скоро ще може да вижда и различава силни, ярки цветове. Това означава, че то ще бъде готово за следващата Монтесори Визуална Висяща Въртележка “Октаедър”. Това е перфектната „следваща стъпка“ за бебето, където усещането за зрение е подходящо предизвикано с основните цветове – червено, синьо и жълто и преминаването от двуизмерни форми към триизмерни форми. Можете да покажете  тази въртележка на бебчето си, когато то е на възраст от 5-8 седмици и да продължи да го наблюдава докато му е интересно.

КАК ИЗГЛЕЖДА?

Интересно е как бебетата се готови да преминат от простия черно-бял двуизмерен свят на визуалната въртележка “Мунари” към триизмерния цветен свят на визуалната въртележка “Октаедър”.Сигурно вече сте забелязали, че този прекрасна въртележка  се състои от геометрични форми? Ясните, прости, равностранните триъгълници на октаедъра продължават да излагат бебето ви на математически понятия.

Основните цветове на елементите осигуряват допълнително предизвикателство към все още развиващото им се зрение. Те обаче са достатъчно контрастни, за да може толкова малко бебе да усети разликата в ярките цветове. Освен това вариацията в размера  добавя още по-голяма дълбочина към визуалната въртележка.

А ЗАЩО МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНА ВИСЯЩА ВЪРТЕЛЕЖКА “ОКТАЕДЪР” Е ТОЛКОВА АТРАКТИВНА ЗА БЕБЕТО ВИ?

Силните цветове на октаедрите са просто очарователни за новородените! Червеният е най-видимият цвят за тях, това е и най-големият елемент. След това идва жълтият, среден размер и накрая синият, най-малкият от тях. Тъй като зрението на бебетата се развива бавно, тази визуална въртележка осигурява постоянен интерес за очите им. Елементите са много леки, следователно те се люлеят леко при най-малкия въздушен поток. Лъскавата  хартия може лесно да улавя и отразява светлината. В резултат на това те привличат вниманието на бебетата за продължителен период от време. Ако не разполагате с лъскава хартия може да принтирате файла и върху цветна хартия в син, червен и жълт цвят, това няма да попречи на бебето ви да бъде въвлечено от образа на октаедрите.

ПОЛЗИ ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА МОНТЕСОРИ ВИЗУАЛНАТА ВЪРТЕЛЕЖКА “ОКТАЕДЪР”?

  • Развива зрението на вашето бебе с правилния стимул;
  • Чрез наблюдението му детето ви укрепва мускулите на очите, на врата, ръцете и дори основните мускули;
  • Бинокулярност – двете очи работят и се развиват заедно;
  • Динамично визуално проследяване – възможност за проследяване на движещ се обект;
  • Предлагайки изображения, които бебетата намират за изключително привлекателни, това насърчава фокуса и концентрацията, като поставя началото на когнитивното им развитие;
  • Със своите геометрични форми и прецизната математическа връзка между елементите осигуряват на вашето бебе първото STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) преживяване

СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ

Има и друг вариант за представяне на тази висяща въртележка. Октаедрите могат да бъдат в един и същи размер, но окачени във възходящ ред. Червеният виси най-ниско, в средата. От едната страна виси жълтият, със средна дължина, а от другата страна е синият, най-високото от всички. Експериментирайте какво ще се хареса на вашето дете. Ако не успеете да откриете блестяща хартия, може да ги изработите от обикновен картон лист в червено, жълто и синьо.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Гениално е как нещо толкова просто като три цветни октаедри може да направи такава огромна разлика в развитието на зрението на вашето бебе! Тази прекрасна, лесна за сглобяване визуална въртележка е идеалната следваща стъпка за визуално предизвикателство. Ако сте заинтригувани какво следва, не забравяйте да кликнете върху следващата публикация!

Принтирайте от ТУК файла, който съдържа всички видове монтесори визуални висящи въртележки

За да прочетете повече за другите видове монтесори визуални въртележки – МУНАРИ. ГОБИ И ТАНЦЬОРКИ 

Прочетете повече за МОНТЕСОРИ ТАКТИЛНИ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ 

Прочетете задълбочено описание за МОНТЕСОРИ МАТЕРИАЛИ ЗА ХВАЩАНЕ  

За повече монтесори идеи и взаимопомощ може да се присъедините към нашата ФБ група Мега Монтесори Мама

Както и да харесате страницата ни МЕГА МАМА

2 thoughts on “Монтесори визуална висяща въртележка “ОКТАЕДЪР”

  1. Pingback: Монтесори визуална висяща въртележка “МУНАРИ” – Megamama.bg

  2. Pingback: МОНТЕСОРИ ВИСЯЩИ ВЪРТЕЛЕЖКИ ЗА БЕБЕТА ОТ 0 ДО 6 МЕСЕЦА - Megamama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.