ВЪЛШЕБНИЯТ СВЯТ НА ТРИЪГЪЛНИКЪТ ПИКЛЕР

Сигурно повечето от вас са чували и виждали триъгникa на Пиклер, на който деца от различни възрасти се катерят и играят. Те са толкова симпатични и забавни. Някои са малки, приличащи на разтворена стълба, други по-големи с различни модули, примамващи децата за игра. А защо за толкова модерни, търсени и желани?

ДВИЖЕНИЕТО КАТО ЦЕННОСТ И НЕОБХОДИМОСТ

За детето движението е толкова важно, колкото дишането. Още с раждането си бебето започва да маха с ръчички, рита с крака, хваща и изпълнява още множество първичните рефлекси закодирани в него. Защо? За да оцелее и да се развие бебето има нужда от движение! Във всеки един етап от своето развитие то ще усъвършенства физическите си потребности, за да опознае своето тяло и възможности и да бъде по-силно, по-издръжливо, по-адаптивно. Но качественото и пълноценно усъвършенстване на движението на цялото тяло не е свързано само с волята на детето, а и с ангажираността на родителите към него. Как можем да му помогнем? С игри, упражнения, забавления и триъгълник на Пиклер 🙂

ТРИЪГЪЛНИКЪТ ПИКЛЕР

За какво всъщност служи и с какво би обогатило вашето дете използването на триъгълник Пиклер?

  • Развива грубите двигателни умения, физическа сила, координация, възприятия и вестибуларен апарат;
  • Насърчава свободното движение и издръжливост;
  • Удовлетворява желанието на децата за спонтанна игра и забавления;
  • Чрез него децата изследват тялото и усъвършенстват възможностите си;

Триъгълниците на Пиклер на българската марка WOODEN MAGIC са създадени и любов и внимание към детайла. Те са ръчно изработени от висококачествен брезов шперплат и обработени с бои и лакове на водна основа, напълно безопасни за деца. Изключително лесно сглобяеми и компактни за съхранение. В допълнение с различните видове модифициращи триъгълници могат да се използват и Рампа и Арка, които правят играта още по-забавна! А Рампите за триъгълниците на WOODEN MAGIC са невероятно красиви и естетически издържани, с авторски дизайн и изпълнение Синьо небе, Дъга, Розово небе, Watercolors . Имат  две приложения – за пързаляне и за катерене, страхотно нали?

ВЪЛШЕБСТВО Е….

Триъгълникът Пиклер е вълшебен, защото той може да се преобразява! Да, освен уред за упражняване на големите мускулни групи, захват и баланс той може да се трансформира в:

Бебешка активна гимнастика – ръзпънете триъгълника Пиклер и сложете мека постелка под него. Закачете за основата му въртящи се обекти, които да привлекат вниманието на вашето бебче. Може да използвате елементите от Монтесори въртящите се въртележки. В самото начало бебо ще концентрира и развива зрението си, а в по-късен етап протягане на ръчички и хващане на обект.

Сензорна стимулация за бебета – зрението на новородените бебета е слабо и недобре развито. За да стимулирате визуалното развитие на вашето бебе може да поставяте черно-бели изображения с висока резолюция подпрени на триъгълника или закачени и свободно въртящи се над него. Най-добре би било ако поставите бебето по коремче, докато фокусира погледа си върху тях 🙂

Тренажор за стоене по коремче – едно от най-важните упражнения, които можете да правите за вашето бебе, е да го поставяте по корем. Препоръчително е да бъде върху меко, непързалящо се килимче на земята. Да, подът е най-безопасното място за отглеждане на вашето бебе! Сложете бебчето пред разгърнатия триъгълник Пиклер и поставете огледало пред него на височината на неговите очи. Закрепете или подпрете огледалото за Пиклера. Може да изберете плексигласово огледало, за да избегнете възможността от порязване и нараняване. Формирането на огледалния образ е съществена част от развитието на детето, то спомага за осъзнаване на цялостта на неговото тяло, разпознаването и приемането му. Може да поставяте и други обекти за наблюдение от вашето бебе върху Пиклера, за да стимулирате протягане и хващане и любопитството му. Може играчките да бъдат завързани с еластични ленти, да имат различни текстури и цветове.

 

Баланс борд – пазенето на равновесие при малките деца развива техния вестибуларен апарат. Важно е стимулацията да започне от съвсем малки. А за тази цел може да използвате Рампата на триъгълника Пиклер. Поставете под Рампата навита на руло голяма хавлина кърпа или малка топка, поставете бебето или малкото дете върху нея и го заклатете наляво и надясно, напред и назад. Може да поставяте детето си по корем, по гръбче, седнало като леко го придържате.  Детето ви ще бъде истински щастливо, поклащайки се на Рампата, която се е превърнала в люлка. А порасналото ви дете ще кара сърф в хола, докато се поклаща на своята преобразена Рампа.

Игра “Спаси животните” – триъгълникът Пиклер развива грубата моторика на Вашето дете, но ето с тази игра може да подпомогнете и развитието на фината. Подходяща е за седящи бебета и малки деца. Завържете различни видове гумени или плюшени играчки, с панделки или хартиено тиксо на гредите на триъгълника Пиклер. Детето ви трябва да съумее да развърже или отлепи и спаси животните. Може де използвате и други играчки за разновидности на тази игра.

Игра на “Дзак” и палатка – Осъзнаването на постоянството на обекта е важен етап от развитието на детето през първите две години от живота му. Това е знанието, че даден предмет продължава да съществува, дори когато вече не може да бъде видян, чут или възприет по какъвто и да е друг начин. Ето как може да играете с триъгълника на Пиклер на криеница. Покрийте Пиклера с одеало и застанете зад него, показвайте се пред детето си и казвайте “Дзак” усмихвайки се. Това скоро ще стане любима ваша игра. Може изцяло да го покриете и да криете в образувалата се палатка различни играчки, които да търсите и намирате. Детето ви ще обикне още повече своя Пиклер, когато се трансформира в палатка, в която то самото може да се скрие, усамоти или играе вътре.

Състезателна писта – използвайте Рампата на Пиклер за забавни игри. Подпрете я с наклон за триъгълника Пиклер и покажете на детето си как може да пуска своите колички, топки или други играчки по нея. Когато се спуснат ще паднат на пода, ще се търкалят надалече. След това може да съберете всички играчки в панерче и отново да ги пускате. По забавен начин може да научете детенцето си на цветовете “Хайде да пуснем розовата топка” или цифрите като напишете цифри върху количките “Сега е ред на количка номер три”.
А за тези, които искат провокация може да зелепите с хартиено тиксо празна ролка от тоалетна хартия и детето ви да пуска предмети като се опитва да преминат през препятствието, начертайте писти с различни по цвят тиксо и други хрумки.

Простор – в монтесори упражненията от дейностите от практическия живот, силно се препоръчва детето да полага грижи както за себе си, така и за средата в която живее. Може заедно да изперете зацапаните играчки или дрехите на куклите. Да опънете простор между отворения триъгълник на Пиклер и да закачите играчките или дрехите с щипки за въжето, за да изсъхнат. Любимо упражнение за малки и големи деца.

Магазин – това е любима игра! Съберете играчки, плодове и зеленчуци, книги и други предмети у дома и създайте импровизиран магазин за продажба с вашия Пиклер. Ето как на игра може да научите вашето дете да брои, смята, пише, познава парите и да се забавлява.

Кораб, самолет, влак, автомобил, ракета – време е за пътешествия. Пътувайте до отдалечени страни, срещайте се със зверове или принцеси, търсете скрито съкровище, посетете Луната и Марс. Направете карта на съкровището, скрито  у дома ви, ето начин да стимулирате пространствената ориентация на вашето дете и то истински да се забавлява търсейки го.

 

Триъгълникът на Пиклер може да се използва не само у дома, а и в детски център, в детска градина и ясла, на открито. Той е идеалният подарък с дългосрочно ползване , защото е подходящ за деца на възраст от 0 до 6-8 години. С рампата и триъгълника на Пиклер на WOODEN MAGIC  вашето дете няма да скучае нито за минута, ще изпитва радост от движението и ще разгръща своя творчески и креативен потенциал.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Сайта ни използва бисквитки. Без тях функционалността на сайта би била ограничена или невъзможна.